Wspólnota Odnowy w Duchu Świętym w Suchej Beskidzkiej

Nawigacja
Szukaj
Komentarze

Czytania

O nas
Historia Wspólnoty
Cykliczne spotkania
Adres
Kontakt

IBM
Internetowy Bój Modlitewny

Każda środa o godzinie 22.00

Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
za Jaśkę
by być dobrym rodzicem
za moją rodzinę
cytaty/aforyzmy po c...
Trochę muzyki... chr...
Najciekawsze Tematy
Filmowo... czyli ... [63]
Trochę muzyki... ... [39]
Dzielenie po kazaniu [35]
NIECO HUMORU NIE ... [29]
Gospel [24]

Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/resztao/public_html/side_left.php(25) : eval()'d code on line 286
Zobacz Temat
Wspólnota Odnowy w Duchu Świętym w Suchej Beskidzkiej | Wspólnota | Forum ogólne Wspólnoty
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor Filmowo... czyli jaki film ostatnio widzia?am/em
Natalia
Super Administrator

Miejscowość: Zembrzyce/Kraków
Data rejestracji: 09.04.07
Dodane dnia 25 maj 2008 19:23:19
Ostatnio poruszy? mnie film pt. "Futro" w re?. T. Drozdowicza, Polska 2007. Jest to groteskowa opowie?? o pewnym przyj?ciu komunijnym, urz?dzonym wg staropolskiej zasady: " Zastaw si?, a postaw si?". Co z tego wyniknie? Ot?? du?o k?opot?w... Powiem tylko tyle, ?e to trudny film, poniewa? pokazuje nagromadzenie wielu ludzkich b??d?w, co gorsza, wynikaj?cych z braku mi?o?ci i zainteresowanie doros?ymi ju? dzie?mi w dzieci?stwie. Wiele tam trudnych, nawet dla doros?ego scen, a tak?e ?alu i b?lu, a je?li ju? ?miechu- to przez ?zy...

P.S. Czekam teraz na KK, ale patrz?c na zwiastun jestem troch? ju? rozczarowana... Ano, zobaczymy...

...::: ><> Póki mego życia, Panu śpiewać chcę! smiley <>< :::...

Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom
Autor RE: Filmowo... czyli jaki film ostatnio widzia?am/em
madeleine
Administrator

Data rejestracji: 30.04.08
Dodane dnia 25 maj 2008 19:36:27
A ja, zgadzaj?c si? w 100% z ocen? Natalii, dodam, ?e ten trudny, bolesny, groteskowy film, paradoksalnie jest te? wy?mienit? komedi? - ukazuj?c? nasze polskie przywary w doskonale wypolerowanym, krzywym zwierciadle.

Ze swojej strony polecam produkcj? niemieck?, film w re?. Roberta Thalheima: Na ko?cu przyjd? tury?ci. Jest to opowie?? o m?odym Niemcu, kt?ry przyje?d?a do Auschwitz odpracowa? s?u?b? cywiln?. Trafia tam przypadkiem, chc?c wykpi? si? od wojska i nie mog?c wyjecha? na tak?? s?u?b? do Amsterdamu. Kogo spotyka w Polsce? Ocale?ca z obozu, tzw. "?wiadka historii", m?od? mieszkank? O?wi?cimia, kt?ra desperacko chce si? wyrwa? z tego miasta, tytu?owych turyst?w... Czy jego ?ycie si? zmieni? Powiecie: pewnie tak, pewnie o tym jest ten film. Nie do ko?ca... trzeba zobaczy?, trzeba przetrawi? to po swojemu.

Dla mnie, Polki, b?d? co b?d? wychowywanej w kraju lubuj?cym si? w martyrologii, by? to film dziwny. Inny. Bardzo spokojny, delikatny, nawet - sympatyczny. Nie jest arcydzie?em, co to, to nie; ale my?l?, ?e nale?y go zobaczy

Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca:
- Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Jak lilia pośród cierni, tak przyjaciółka ma pośród dziewcząt. (Pnp 2,2)

Edytowane przez madeleine dnia 25 maj 2008 19:37:14
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 25 maj 2008 19:44:54
Madlen na krytyka!;p

A powa?nie: Czuj? si? zach?cona, nie tylko z powodu zbie?no?ci gust?w.

P.S. My?la?am, ?e sie wypowiesz nt. Ksi?cia... i podzielisz moje b?le...
Mam nadzieje, ?e b?dzie nie tylko dubbing, bo osobi?cie wol? napisy.

Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom
madeleine
Administrator

Dodane dnia 25 maj 2008 19:49:54
Nie wypowiem si?, poniewa? go jeszcze nie widzia?am. smiley Zwiastuny, (nie)stety przek?amuj? bardzo cz?sto. W kwestii dubbingu podzielam Twoj? nadziej?, cho? bardzo w?tpi?...

Na krytyka? Hm, czemu nie... :? Ale jak, na kolanka? :f

- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 25 maj 2008 19:56:42
Czasem przek?amuj? - pokazuj?c najlepsze sceny z ca?ego filmu... a czasem za ich pomoc? mo?na przewidzie? ca?y film, tak jak kt?ry? z krytyk?w ameryka?skich napisa? na podst. zwiastuna recenzj? 21 i... nie pomyli? sie...

Nie, nie na kolanka [tfu, co za pomys?, nast?pny taki skasuj?!], na stanowisko.

madeleine
Administrator

Dodane dnia 25 maj 2008 20:00:50
C??, trzeba mie? intuicj?. smiley

Pomys? niezgorszy, mimo wszystko. Ale stanowisko te? przyjm?, ku chwale kinomaniackiej braci.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 25 maj 2008 20:05:14
A kto ci to stanowisko da, kochana?
To jest problem, bo co lepsze sto?ki pozajmowane i nierych?o opuszczonymi b?d?.
Pozdrawiam:*

madeleine
Administrator

Dodane dnia 28 maj 2008 19:59:01
Godfrey Reggio, Naqoqatsi (?wiat w stanie wojny): film-hybryda, ??cz?cy w sobie technik? analogow? i cyfrow?, ukazuj?cy z?o wynikaj?ce z technologizacji wsp??czesno?ci. Wojna, g??d, agresja, technika, klonowanie, komputeryzacja... brak nadziei dla ?wiata i dla cz?owiecze?stwa. Jako "rekompensata" - cudowna muzyka Ph. Glassa.

Moim zdaniem re?yser wpad? w pu?apk? - da? si? ponie?? temu, co tak bardzo krytykowa?. I bardzo brakowa?o mi wszechobecnej w jego poprzednich dzie?ach przyrody. Mimo wszystko, ca?o?? oceniam na czw?rk? z plusem.

Edytowane przez madeleine dnia 28 maj 2008 19:59:35
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 28 maj 2008 20:20:36
Te? w okolicach mocnej czw?rki... czego? te? mi brakowa?o... Film do?? ciekawy, pi?kna muzyka, ale poprzednie cz??ci trylogii lepsze, zw?aszcza pierwsza z lat 80., bardzo w?wczas odkrywcza...

P.S. Tylko dzieci ?al - du?o bez-nadziei w ich ukazywaniu: cz?sto stworzone przez technik?, zawsze przed monitorem, poch?oni?te przez nowoczesne technologie, bez wyj?cia...
Re?yser ukazuje swoje obrzydzenie tym wszystkim, co wi??e si? ze wsp??czesna kultur? stechnicyzowan?, tym bardziej w?a?nie irytuje zastosowanie tylu technik komputerowych, z kt?rymi te? "walczy".
Du?y plus za "uk?adank?" malarsk? (i drugi ma?y za pierwsza gr? komputerow?, w kt?r? gra?am... na windowsie 3.11; kto? pami?ta? i ten czar dyskietek 2,75...).

P.S. A jutro Ksi??? Kaspian :?przedpremiera...smiley

madeleine
Administrator

Dodane dnia 28 maj 2008 20:29:35
(Owszem, kto? pami?ta 3.11 smiley Dyskietki tako?.)

A co do KK - mam nadziej?, ?e b?dzie to mi?a rozrywka po ca?ym tygodniu nie najmilszych wra?e?. W ko?cu multipleksy ucz?, bawi?c...

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 28 maj 2008 20:32:59
Tak... zw?aszcza na Zakopiance, te festyny da rodzin... Pami?tamy, pami?tamy... (nie)stety... I Zemst? Sith?w tam, tako?.

Edytowane przez Natalia dnia 30 maj 2008 09:10:01
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 30 maj 2008 09:28:41
Narnii, kt?r? pozna?am, (jak g?osi trailer do Ksi?cia Kaspiana), rzeczywi?cie ju? nie ma...

To, co widzia?am wczoraj w kinie by?o baaaaaaardzo dowolnie based on C. S. Lewis...
Jako osoba, kt?ra przeczyta?a OzN wiele razy i o czasu do czasu nawet co? o nich napisze, musz? odda? sprawiedliwo?? pierwszej p??godzinie filmu (ciekawie rozwi?zana opowie?? Zuchona), jednak potem, kiedy Dzieci przyby?y do Narnii, by?o ju? gorzej. Dzi?ki staraniom re?ysera, by z ksi??ki dla dzieci zrobi? film akcji, mieli?my po?cigi, walki, k??tnie o tron (tak, tak, i to nie Miraza z Kaspianem, ale UWAGA spojler!!!- Piotra i reszty z Kaspianem), ponadto w?tek romansowy (wszytko ju? re?yserowi wybaczy?am pod koniec, nawet bezsensowny i wypaczaj?cy postaw? bohater?w stworzonych przez Jacka- atak na zamek Miraza, nawet kopiec Aslana jak ?wi?tynie Aztek?w czy tam innych Maj?w, nawet ?ucj? walcz?c? sztyletem i Zuzi? zabijaj?c? wrog?w, nawet maski Telmar?w i zupe?ne zlekcewa?enie rysunk?w, kt?re ja wzi??abym za wzorcowe, rys. Pauline Baynes, nawet powtarzanie dialog?w ?ucji z Aslanem, najpi?kniejszych w ksi??ce, ale przez powt?rzenia, nachalnych). Ale zn?w SPOJLER!!! Zuzanna+Kaspian?! i ten ckliwy dialo?ek na koniec?! Ten poca?unek (a gzie nie?mia?o?? Aslana w kontaktach z C?rk? Gwiazdy w kolejnej cz??ci, a? si? boj? ogl?da?, co tam b?dzie, skoro zosta?a jego ?on?)? I ta piosenka???[co to by?o???]

Dla kogo to by? film?- dla tego kto nie czyta? ksi??ki, dla nastolatek wychowanych na komediach romantycznych [i to kiepskich: szklisty wzrok, roz??czeni bohaterowie... tfu.. to telenowele braz./argen./wenez.]?

Parafrazuj?c przedostatni? kwesti? Eda: "A ja nie chc? tego zrozumie?"- JA nie mog? tego zrozumie?... [wyj?? z kina mia?am ochot? kilka razy, ale wida? niedok?adnie przeczytano ksi??k?, daj?c w szeregi Narnijczyk?w minotaury!!!, lituj? si? wi?c nad filmem i re?yserem, kt?ry chcia? zrobi? z Kaspiana Bonda, a z m?wi?cych zwierz?t m?wi?ce maskotki komediowe].

Ko?cz Andrew, wstydu oszcz?d?, a nast?pnym razem zamiast cudowa?, trzymaj si? ksi??ki, ok?

P.S. Przepraszam za ?ale, ale to naprawd? mia? by? dla mnie wa?ny film...przynajmniej tak? mia?am nadziej?...

Edytowane przez Natalia dnia 30 maj 2008 10:08:20
madeleine
Administrator

Dodane dnia 30 maj 2008 09:44:57
Ja w og?le odnios?am takie wra?enie, ?e ostatnio ameryka?skie filmy nie s? ani dla dzieci, ani dla doros?ych, ani dla fan?w... w?a?ciwie s? kr?cone chyba tylko po to, by machina filmowa nie sta?a w miejscu.

Ksi??? Kaspian nie rozczarowa? mnie - tylko dlatego, ?e niewiele si? po tym filmie spodziewa?am. Wr?cz przeciwnie, bardzo si? ucieszy?am z uroczej kreacji Ryczypiska czy z robi?cych wra?enie centaur?w. ?a?uj?, i? o innych bohaterach nie mog? powiedzie? zbyt wielu ciep?ych s??w... tak jak i o scenariuszu...

Natalia wyla?a ju? wystarczaj?co du?o ???ci smiley ja nie b?d? si? rozpisywa?. Je?li kto? ma ochot? na niedorobione, hollywoodzkie kino akcji z elementami batalistyczno-komediowo-romantycznymi: zapraszam. Ale idziecie na w?asn? odpowiedzialno??. smiley

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 30 maj 2008 10:12:27
???? moja wylewana z pozycji osoby doros?ej, kt?ra od dzieci?stwa kochaj?c ksi??ki Lewisa, ogl?daj?c serial BBC (pami?tacie?), by? mo?e dzieciom, kt?re by?y na sali podoba? si? (ucieszy?am si?, ?e by?y z rodzicami, zw?aszcza c?reczki z tatusiami... prawie jak ja z moimi, jak by?am ma?asmiley)

madeleine
Administrator

Dodane dnia 30 maj 2008 12:50:44
Tak si? sk?ada, ?e do film?w mam b. dobr? pami??. smiley Ale system nerwowy mamy tylko jeden... trzeba go zachowa? na inne okazje... smiley

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 30 maj 2008 15:31:26
Tak... na przyk?ad na przysz?otygodniowego Indian?...

andrzejP
Użytkownik

Miejscowość: Sucha Beskidzka
Data rejestracji: 13.12.06
Dodane dnia 31 maj 2008 11:34:23
Znaczy si? dvd nie zakupiem, bo do kina czasu chodzi? nie mam. Przyjmuj?c za prawd? recenzje b. wykszta?conych Kole?anek, dochodz? do wniosku, ?e w Anderw'ie zwyci??y?o freudowskie superego. Ja uwa?am, ?e to jednak C. Jung mia? racje. Profanacja to film KK.
andriu4u - - - http://port.allianz.pl/andrzej.polak/
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 01 czerwiec 2008 17:51:50
Nie zakupiaj, chyba ?e na promocji b?dzie.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 11 czerwiec 2008 21:48:39
Taaa.... widzia?am nowego Indian?. Trochem zawiedziona...przesadzili ch?opcy... Ale z sentymentu - warto.

madeleine
Administrator

Dodane dnia 11 czerwiec 2008 22:20:33
Paranoid Park

Przejmuj?ca opowie?? o braku odpowiedzialno?ci, komunikacji mi?dzyludzkiej, sumienia. Fabu?o-dokument, z wspaniale kontrastuj?c? muzyk?.

Jak dla mnie... marzy?by mi si? dokument, ale skoro nie ma si?, co si? lubi... Van Sant jako sumienie Ameryki? C??, pr?ba (niepierwsza) udana.

Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Skocz do Forum:

Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Kalendarz
Wrzesień 2010
Nd Pn Wt Śr Cz Pt Sb
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Losowa Fotka

Obóz letni - Koninki 12-17.08.2008

Ankieta dla Użytkowników
Czy modlisz sie przed/po jedzeniu?

Tak.

Nie.

Czasami.

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.

Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

slawek
25.08.2010
no to pa!!! rach ciach i po sprawie smiley

slawek
25.08.2010
jak będziesz mieć dzieci to pogadamy kiedy najlepiej się myje podłogi smiley

madeleine
25.08.2010
dobranoc pracoholiczkosmiley

slawek
25.08.2010
dobrej nocy, ja to jeszcze może podłogę umyję smiley

slawek
25.08.2010
smiley

madeleine
25.08.2010
no właśnie tak czekam i czekam żeby się objawiła... a tu nie objawia się żadna. ot pech smiley

slawek
25.08.2010
ahaha a twoja też była gdzieś?

madeleine
25.08.2010
a moja nie wróciła... smiley

slawek
25.08.2010
pewno mu duszno

slawek
25.08.2010
no widzisz gdzieś się wlecze w golfie