Wspólnota Odnowy w Duchu Świętym w Suchej Beskidzkiej

Nawigacja
Szukaj
Komentarze

Czytania

O nas
Historia Wspólnoty
Cykliczne spotkania
Adres
Kontakt

IBM
Internetowy Bój Modlitewny

Każda środa o godzinie 22.00

Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
za Jaśkę
by być dobrym rodzicem
za moją rodzinę
cytaty/aforyzmy po c...
Trochę muzyki... chr...
Najciekawsze Tematy
Filmowo... czyli ... [63]
Trochę muzyki... ... [39]
Dzielenie po kazaniu [35]
NIECO HUMORU NIE ... [29]
Gospel [24]

Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/resztao/public_html/side_left.php(25) : eval()'d code on line 286
Zobacz Temat
Wspólnota Odnowy w Duchu Świętym w Suchej Beskidzkiej | Wspólnota | Forum ogólne Wspólnoty
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Dzielenie po kazaniu
madeleine
Administrator

Data rejestracji: 30.04.08
Dodane dnia 27 lipiec 2008 21:50:04
Co tydzie? ka?dy z nas wys?uchuje zazwyczaj innego kazania (lub te? ma inne przemy?lenia, na inne fragmenty zwraca szczeg?ln? uwag?).

Spr?bujmy podzieli? si? tym, co najbardziej nas poruszy?o, umocni?o, sk?oni?o do przemy?le?.

P?jd? na pierwszy ogie?. smiley

Dzisiejsze kazanie dot. Mt 13, 44-52. Ot?? ksi?dz zacz?? od przytoczenia s??w Archimedesa (Eureka! - czyli Znalaz?em!) oraz Newtona (Panowie, sko?czcie te rachunki, bo zwariuj? z rado?ci!), kt?re zosta?y przez nich wypowiedziane po dokonaniu ich wielkich odkry?. Potem postawi? pytanie: dlaczego nie cieszymy si?, odkrywaj?c Kr?lestwo Bo?e? Czy w og?le staramy si? je zobaczy??

W?a?nie, staramy si?? Apel ksi?dza o r?wny zachwyt nad wspania?ym widokiem (wszak wakacyjne wyjazdy sprzyjaj? w?dr?wkom) jak i dobrym, sprawiedliwym cz?owiekiem wydaje mi si? godny przekazania dalej. Cieszmy si? ka?dym dobrym s?owem, ka?dym dzia?aniem Pana w naszym ?yciu, ka?dym przejawem Jego obecno?ci.

Ja ju? znalaz?am. I ciesz? sie, ?e dzi?ki temu nigdy nie przestan? (oby!) szuka?.

Eureka! <><

Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca:
- Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Jak lilia pośród cierni, tak przyjaciółka ma pośród dziewcząt. (Pnp 2,2)
Autor RE: Dzielenie po kazaniu
Natalia
Super Administrator

Miejscowość: Zembrzyce/Kraków
Data rejestracji: 09.04.07
Dodane dnia 27 lipiec 2008 22:27:39
Chwa?a Panu!
W naszej archidiecezji... smiley dzi? czytany by? list kardyna?a Dziwisza, zach?caj?cy do udzia?u w Pieszej pielgrzymce na Jasna G?r?...
Kiedy s?ucha?am tego listu, pomy?la?am sobie o ludziach, kt?rzy na drodze pielgrzymki odkrywaj? Jezusa, po raz pierwszy lub na nowo, ucieszy?am si? tym i w tym kontek?cie naszym obozem, kt?ry ju? nied?ugo, a kt?ry rozpoczyna si? akurat dzie? po zako?czeniu pieszej pielgrzymkismiley
Mi?o jest pomy?le?, ?e ka?dego dnia, Pan daje szans? ka?demu cz?owiekowi, by z?apa? wyci?gni?t? do niego r?k?... Bo?? r?k?...

...::: ><> Póki mego życia, Panu śpiewać chcę! smiley <>< :::...

Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 27 lipiec 2008 22:55:53
Madlen, twoje dzielenie przypomnia?o mi wczorajsz? konferencje Tomka, kt?ry przywo?a? wielu ludzi z pasj?: postacie z ksi??ek jak F. Fogg, kpt. Achab [przypomnia? mi si? biedny Lucas i jego egzamin z powszechnej...], himalai?ci, R. Ballard. H. Cortez - ludzie z pasj?..., z tak? sama pasj?, jak? mia? kupiec szukaj?cy tej jednej jedynej per?y lub cz?owiek, kt?ry przypadkowo znalaz? skarb w roli i natychmiast ja kupi?...

Jak wielkie by?o szcz??cie tych ludzi, kiedy osi?gn?li wymarzony cel...
Oby?my i my byli takim lud?mi z pasj?! Z pasj? zdobycia Bo?ego Kr?lestwa, tak jak ludzie z przypowie?ci zdobyli skarb i wymarzona per??.

P. S. A! Zapomnia?am doda? - pozdrowienia dla siostrzanej Archidiecezji Katowickiejsmiley

Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom

Edytowane przez Natalia dnia 27 lipiec 2008 23:08:04
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 17 sierpień 2008 19:57:17
Dawno mnie tu nie by?o...
Poruszy?o mnie kazanie nt. burzy na jeziorze i chodzenia Jezusa z Piotrem po wodzie. Najbardziej przem?wi?a do mnie historia marynarza, kt?ry musia? wej?? na maszt w czasie burzy, i gdy zbli?a? si? do celu, zamiast wpatrywa? si? tak jak do tej pory w niebo, spojrza? w d??. Dopiero rada starszego kolegi: Patrz w niebo! pomog?a mu wdrapa? si? na szczyt.
Podobnie jest te? z naszym ?yciu, dop?ki pami?tamy o niebie, o Jezusie, o czekaj?cej po uko?czonym biegu nagrodzie, idziemy ?mia?o przez ?ycie. Czasem jednak nasze ?yciowe burze, problemy powoduj ?, ?e upadamy, ustajemy w drodze. Wtedy mo?emy liczy? na pomoc naszego przyjaciela - na pomocn? d?o? Jezusa.

Edytowane przez Natalia dnia 29 wrzesień 2008 10:34:58
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 17 sierpień 2008 20:00:30
P.S. Mo?e kto? wypowie si? nt. kazania z 15 sierpnia o geniuszu kobiety? smiley
P.S2. Pytanie z dzisiejszego kazania: Ksi?dz: "-O co nie nale?y si? modli??" Ma?y ch?opiec: "-O now? zabawk?".

madeleine
Administrator

Dodane dnia 18 sierpień 2008 13:08:54
Odno?nie do kazania nt. chodzenia po wodzie, dopisz?, ?e bardzo mi pomog?a wizja patrzenia w niebo, w Jezusa, a nie w ziemi?, na to, co kr?puje i odbiera wiar? w Jego i nasze mo?liwo?ci. smiley

A co do geniuszu kobiety...
Mo?na o nim m?wi? d?ugo i m?drze. Mo?na cytowa? listy naszego Papie?a, kt?ry wiele miejsca temu zagadnieniu po?wi?ci?. Ale uj??o mnie to bezpo?rednie, wypowiedziane szczerymi i prostymi s?owami, kazanie.

Jako kobiet?, bardzo mnie buduje spojrzenie Ko?cio?a na nas jako na spoiwo. Mo?na budowa? wysokie wie?e, ale same ceg?y nie wystarcz?... Cieszy mnie, ?e jeste?my tymi, kt?re opiekuj? si?, po?wi?caj?, pracuj? - ale kt?re r?wnie? wymagaj? opieki, uznania, wdzi?czno?ci, szacunku dla siebie i swojej pracy.

A jeszcze bardziej ucieszyli mnie m??czy?ni, kt?rzy tu? po mszy pobiegli do kwiaciarni. smiley

- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 18 sierpień 2008 14:41:48
Ano, to by?o uroczesmiley

madeleine
Administrator

Dodane dnia 24 sierpień 2008 14:55:09
Dzi?, niczym odzew na apel Koli, kazanie nt. naszych patron?w. A w?a?ciwie, imion.

Nietrudno wymy?li? tuzin powod?w, dla kt?rych nasi rodzice nadaj? nam imiona. Ale dlaczego nadaje je nam Pan? Popatrzmy na najwyra?niejsze postaci, kt?rych imiona zosta?y zmienione przez Niego na kartach Pisma: Abram -> Abraham, Szymon -> Piotr, Szawe? -> Pawe?. Dlaczego tak si? sta?o? Poniewa? Pan ich nama?ci?, da? misj?. I takim, a nie innym imieniem ow? misj? przypiecz?towa?.

Czy dzi? te? takie rzeczy si? dziej?? Nagminnie. W momencie chrztu stajemy si? "Chrystusowymi". Dostajemy imi? - namaszczenie. Warto przyjrze? si? jego etymologii. Warto przyjrze? si? naszym patronom. A potem samodzielnie rozezna?, czego oczekuje od nas Pan.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 25 sierpień 2008 16:41:02
A ja wys?ucha?am kazania nt. przynale?no?ci do Ko?cio?a, o tym czy doceniamy t? ?ask?, czy doceniamy ?ask? otrzymywania sakrament?w, przez kt?re B?g chce nam towarzyszy? w naszym ?yciu, zw?aszcza komunii i spowiedzi.
Bardzo spodoba?o mi si? to, ?e ksi?dz przywo?a? wypowied? ?w. Franciszka, kt?ry wchodz?c do ko?cio?a, m?wi? do swoich trosk i problem?w, by zosta?y za drzwiami, bo on idzie rozmawia? z Bogiem. S?dz?, ?e dobrze jest o tym pami?ta?, tak jak to cz?sto robimy, modl?c si? na pocz?tku spotkania modlitewnego, pami?tajmy te? o tym przy wej?ciu do ?wi?tyni.

andrzejP
Użytkownik

Miejscowość: Sucha Beskidzka
Data rejestracji: 13.12.06
Dodane dnia 25 sierpień 2008 20:52:11
W Suchej te? by?o bardzo dobre kazanie ks. Proboszcza. By?a to prosta analiza postaci ?w. Piotra. By?a prosta ale poruszaj?ca, w odniesieniu do Chrystusa jako pewnej Ska?y. Inna sprawa, ?e mo?na by? dobrym i menad?erem jak i duchowym m?wc?.
andriu4u - - - http://port.allianz.pl/andrzej.polak/
Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 31 sierpień 2008 20:21:53
A ja dzi? wys?ucha?am kazania o rzeczach wielkich w ?yciu cz?owieka. W dzisiejszej ewangelii Jezus zapowiada aposto?om wielkie/wa?ne wydarzenie w swoim ?yciu - ?mier? i zmartwychwstanie. Jednak ?w. Piotr, w dobrej wierze, chce go od tego niejako odci?gn?? [podobnie czynili w innym miejscu krewni Jezusa lub niewiasty op?akuj?ce Go na drodze krzy?owej]. Jezus wiedzia?, do czego d??y, co jest najwa?niejsze, dlatego zgromi? Piotra. R?wnie? my mamy wa?ne rzeczy do zrobienia w naszym ?yciu, cz?sto nie jeste?my z powodu wielu wybor?w (np. wyboru p?j?cia za Jezusem) rozumiani przez bliskich, s?siad?w - wtedy Jezus, Jego wytrwa?o?? w d??eniu do rzeczy wielkich/wa?nych powinny by? naszym wzorem.
A poniewa? by?am na mszy, na kt?rej by? chrzest, ksi?dz zaproponowa? by zastanowi? si?, jak to jest z tymi rzeczami wielkimi w naszym ?yciu, czy mogliby?my by? przyk?adem dla tego nowego chrze?cijanina.

madeleine
Administrator

Dodane dnia 08 wrzesień 2008 21:39:45
Wys?ucha?am wczoraj bardzo zwi?z?ego, ale naprawd? dobrego kazania - dotyczy?o ono S?owa o tym, ?e kiedy dw?ch zbiera si? w imi? Pana i zgodnie modli si? - ich pro?by zostan? wys?uchane.

Ksi?dz m?wi? o tym, ?e nawet taka najmniejsza, dwuosobowa wsp?lnota ma w sobie moc. Przytoczy? te? zdarzenie ze swego ?ycia: modli? si? o wybudzenie ze ?pi?czki pewnej kobiety, wraz z c?rk? tej kobiety. By? od nich oddalony o wiele kilometr?w... a jednak ta modlitwa pomog?a. Bardzo mnie to zbudowa?o w kontek?cie IBM-usmiley.

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 10 wrzesień 2008 17:13:51
Mnie te? to bardzo zbudowa?o, proste, ale powiedziane z przekonaniem i poparte osobistym dzieleniemsmiley

PS
Dzi?kuj? za pi?kn? niedziel? '?lunsk?'smiley Panu za pogod?, ksi?dzu za kazanie, Madlen za wycieczk?smiley

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 19 wrzesień 2008 19:20:11
Wys?ucha?am kazania, w kt?rym najbardziej 'trafi?y' do mnie s?owa o braniu swojego krzy?a, o tym, ?e dopiero zrozpaczeni, przechodz?c swoj? drog? krzy?ow? potrafimy prawdziwie zaufa? Bogu, odda? Mu swe ?ycie, bo nic i nikt ju? nie mo?e nam pom?c - tylko B?g, tylko spojrzenie na Niego, tylko zaufanie Mu.

Bardzo mi to pomog?o przed p?j?ciem na zaliczenie w poniedzia?ek, bo kiedy nie dosta?am go w czerwcu, by?am zrozpaczona, nie tylko dlatego, ?e nie zaliczy?am, ale tez dlatego, ?e nie umia?am wtedy Panu zaufa?. Ciesz? si?, ?e dzi?ki temu Pan mnie na powr?t nauczy?, ?e mog?am Mu zaufa?, wbrew wszystkim narzekaniom ludzi, wbrew moim 'umiej?tno?ciom' i humorom profesora. Chwa?a Panu!

Edytowane przez Natalia dnia 19 wrzesień 2008 19:25:26
madeleine
Administrator

Dodane dnia 19 wrzesień 2008 19:29:28
Mnie w tym kazaniu poruszy? fragment o tym, ?e szatan zwyci??y? i przegra? na drzewie... Da?o mi to wiar? w to, ?e dzi?ki Panu to, co jest przyczyn? z?a, mo?e sta? si? przyczyn? dobra.
O zaufaniu ju? Natalia napisa?a... c?? - chwa?a Panu w Jego mocy przemieniania!

madeleine
Administrator

Dodane dnia 21 wrzesień 2008 20:49:38
W dzisiejszym kazaniu przyku?o moj? uwag? odniesienie do Izajasza, o tym, by wo?a? do Pana, p?ki jest blisko. Ot?? ksi?dz przestrzeg? przed my?leniem, ?e kiedy? mo?e by?o inaczej, ale teraz B?g ju? jest gdzie? daleko od nas... ?e ju? za p??no, ?e musimy sami si? o siebie teraz zatroszczy?, ?e zmarnowali?my swoj? szans?.

Pan daje nam szans? ka?dego dnia. I zawsze jest przy nas.
To jest mo?e oczywista oczywisto??, ale dobrze sobie o tym czasami przypomnie?...

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 21 wrzesień 2008 21:18:35
Mnie bardzo poruszy?y s?owa, ?e nie znamy naszej ostatniej godziny, nie wiemy kiedy ona nadejdzie, czy za kilkadziesi?t lat czy za par? godzin, i dlatego nie mo?emy, nie powinni?my odk?ada? s?u?by, pracy dla Boga na nasz? staro??, na nasz? emerytur?, tylko jak najlepiej s?u?y? Mu w ka?dej godzinie, bo ka?da godzina jest wa?na. A za t? prac? On ma dla nas dobr? zap?at?, i nie tylko dla nas, kt?rzy uwa?amy Jezusa za naszego Pana, ale i dla ka?dego, kto nawet dos?ownie tylko godzin? b?dzie dla Niego pracowa?, nawracaj?c si? tu? przed ?mierci?.
Dobrym przypomnieniem by?y dla mnie tak?e s?owa, m?wi?ce o tym, ?e nie mieli?my ?adnego wp?ywu na pocz?tek naszego ?ycia na ziemi, ale ?eby ?y? z Bogiem, dla Boga, nawr?ci? si?, musieli?my podj?? decyzj?, ?e chcemy za Bogiem i??. Musieli?my podj?? decyzj?, bo On niczego nie robi na si??, potrzebuje naszej ch?ci dzia?ania, podj?cia pracy, pracy nad sob? i pracy dla Niego - w Jego winnicysmiley

PS
?adny avatar Siostrasmiley

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 28 wrzesień 2008 13:57:21
Dzi? wys?ucha?am listu na Tydzie? Mi?osierdzia. Kardyna? Dziwisz pisz?c o Mi?osierdziu, pos?u?y? si? przyk?adem ?ycia ?w. Paw?a, kt?rego Rok prze?ywamy. Wspomina? o tym, ?e Pawe? sam do?wiadczy? mi?osierdzia Jezusa, kt?ry przebaczy? mu, ?e prze?ladowa? chrze?cijan, i dlatego Pawe? umia? to mi?osierdzie przekazywa? dalej: m?wi?c ludziom o Jezusie, przyprowadzaj?c ich do Boga, troszcz?c si? o nawr?conych, zaradzaj?c ich potrzebom duchowym i materialnym. Kardyna? zach?ca?, ?eby?my i my poczuli si? odpowiedzialni za naszych bli?nich, ?eby?my spe?niali uczynki mi?osierdzia, byli ?wiadkami Jezusa w naszym otoczeniu, m?wili o Nim ludziom, kt?rych spotykamy na co dzie?.

madeleine
Administrator

Dodane dnia 28 wrzesień 2008 21:47:44
Dzi? w mojej rodzinnej parafii go?cili?my cztery siostry ze Zgromadzenia Si?str Mi?osierdzia im. ?w. Karola Boromeusza w Miko?owie. Nie tylko wspomog?y nas w modlitwie swym ?piewem i gr? na gitarze oraz flecie, ale te? jedna z nich g?osi?a nam S?owo.

Dwie rzeczy zapad?y mi g??boko w serce... Zaczn? od historii, kt?r? przytoczy?a siostra:

Ot?? ?y? ongi? pewien w?oski artysta, kt?ry jako przes?anie dla ludzko?ci chcia? pozostawi? po sobie rze?b? cz?owieka wspinaj?cego si? na wysok? g?r? - u st?p jego mia? le?e? rozbity krzy?. Wierzy? w si?? cz?owieka, jego samowystarczalno??, umiej?tno?? wspi?cia si? wysoko bez Bo?ej pomocy. Rze?b? ow? wykona?...

Lata mija?y. M??czyzna stawa? si? coraz starszy, ci??ko zachorowa?. Ci, kt?rzy zdawali si? by? jego przyjaci??mi - ulotnili si?. Nie zosta? przy nim nikt. Zainteresowa?a si? jego losem pewna siostra zakonna. Zaopiekowa?a si? nim, przychodzi?a codziennie, pomaga?a mu, troszczy?a si?. Kiedy?, nie mog?c tego zrozumie?, zapyta?: "Siostra opiekuje si? mn? jak ojcem, a ja przecie? jestem dla siostry obcym cz?owiekiem. Dlaczego?" Odpowiedzia?a mu: "Robi? to, poniewa? wierz? w Chrystusa i bardzo Go kocham."

Dzi?ki do?wiadczeniu chorob?, samotno?ci?, w?asn? bezsilno?ci? - i dzi?ki ?wiadectwu oraz mi?osierdziu owej siostry - artysta si? nawr?ci?. Wykona? przed ?mierci? inn? rze?b?, kt?r? poleci? umie?ci? na swoim grobie - Chrystusa nios?cego krzy?, kt?ry pod stopami mia? r??e...

Bardzo poruszy?a mnie ta historia, poniewa? Pan po?o?y? mi na sercu Swoj? ch?? dotarcia do kilkorga bliskich mi ludzi... Szczeg?lnie, kiedy siostra doda?a, ?e to mi?o?? musi by? naszym priorytetem, dla mi?o?ci mamy pracowa? i w mi?o?ci trwa?.

A druga sprawa...
Tyle razy w kazaniach, na spotkaniach, w rozmowie, pojawia?y si? s?owa o tym, ?e zawsze mo?na wr?ci?. Dzi? kolejny raz mnie to uderzy?o, kiedy siostra komentowa?a Ewangeli?.
Obaj synowie dostali propozycj?: mogli i?? do winny - lub nie. Jeden si? zgodzi?... ale nie dotar?. Drugi z miejsca odm?wi?. Ale przemy?la? decyzj? i poszed?.
Nie musimy czeka? na now? propozycj?. Nie musimy czeka? na ?aden znak, ?adne sprzyjaj?ce okoliczno?ci. Nie musimy dope?nia? ?adnych formalno?ci. W ka?dej chwili mo?emy zacz?? dla Niego ?y? i pracowa?. Jego propozycja dla ka?dego z nas aktualna 24/7!

Natalia
Super Administrator

Dodane dnia 29 wrzesień 2008 16:54:59
A w mojej parafii go?cili?my siostry s?u?ebniczki z D?bicy, kt?re przyjecha?y na 25. rocznic? ?lub?w zakonnych naszej siostry zakrystianki. ?piewa?y m. in. (z troch? innym tekstem) S?awi? Panie Imi? Twe... Przy okazji ksi?dz proboszcz przypomnia? histori? Zgromadzenia Si?str S?u?ebniczek i jego za?o?yciela b?. Edmunda Bojanowskiego smiley cz?owieka, kt?ry w trudnych czasach zabor?w troszczy? si? o opiek? i edukacj? (nie tylko religijn?) sierot (?adnie si? 'ch?opak' wpasowa? w Tydzie? Mi?osierdzia).smiley

Edytowane przez Natalia dnia 29 wrzesień 2008 17:05:15
Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum:

Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Kalendarz
Wrzesień 2010
Nd Pn Wt Śr Cz Pt Sb
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Losowa Fotka

Dziecięce harce - Sucha Beskidzka - 21-22.02.2009

Ankieta dla Użytkowników
Czy modlisz sie przed/po jedzeniu?

Tak.

Nie.

Czasami.

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.

Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

slawek
25.08.2010
no to pa!!! rach ciach i po sprawie smiley

slawek
25.08.2010
jak będziesz mieć dzieci to pogadamy kiedy najlepiej się myje podłogi smiley

madeleine
25.08.2010
dobranoc pracoholiczkosmiley

slawek
25.08.2010
dobrej nocy, ja to jeszcze może podłogę umyję smiley

slawek
25.08.2010
smiley

madeleine
25.08.2010
no właśnie tak czekam i czekam żeby się objawiła... a tu nie objawia się żadna. ot pech smiley

slawek
25.08.2010
ahaha a twoja też była gdzieś?

madeleine
25.08.2010
a moja nie wróciła... smiley

slawek
25.08.2010
pewno mu duszno

slawek
25.08.2010
no widzisz gdzieś się wlecze w golfie