Nasze ulubione cytaty, złote myśli z Panem [choć niekoniecznie] w tle
Z moich na początek św. Augustyn:
Boże, daj mi siłę, abym mógł zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz. A potem żądaj ode mnie, czego chcesz.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
I chodzą ludzie podziwiać szczyty gór i wzdęte fale morza, i szerokie nurty rzek, i przestwór oceanu, i kręgi gwiezdne, a siebie zaniedbują.
Miłość to wybór drogi miłości i wierność wyborowi.
Oddajmy siebie w całości - nie jako równowartość, ale po prostu dlatego, że nie mamy nic więcej.
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca:
- Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.
Jak lilia pośród cierni, tak przyjaciółka ma pośród dziewcząt. (Pnp 2,2)
Edytowane przez madeleine dnia 14 lipiec 2009 14:09:40
Postów: 655 Miejscowość: Zembrzyce/Kraków Data rejestracji: 09.04.07
Dodane dnia 29 wrzesień 2008 17:21:07
madeleine napisa?/a:
Cz?owieku, naucz si? ta?czy?, bo inaczej anio?owie w niebie nie b?d? wiedzie?, co z tob? zrobi?.
Znam inn? wersj?: ze ?piewa? zamiast ta?czy?
To mo?e co? z 'Jacka' Lewisa
Oddaj samego siebie, a odnajdziesz swoje prawdziwe 'ja'. Stra? ?ycie, a odnajdziesz je. Poddaj si? ?mierci, codziennej ?mierci w?asnych ambicji i pragnie?, a w ko?cu r?wnie? ?mierci swojego cia?a - oddaj ka?de w??kno swojego istnienia, a odnajdziesz wieczne ?ycie. Nic nie zatrzymuj dla siebie. Nic z tego, co sobie zatrzymasz, nie b?dzie naprawd? twoje. Nic, co w tobie naprawd? nie umar?o, nie zostanie wskrzeszone z martwych. Szukaj?c samego siebie, znajdziesz na ko?cu tylko nienawi??, samotno??, rozpacz, gniew, ruin? i rozk?ad. Ale szukaj Chrystusa, a znajdziesz Go - z Nim za? wszystko inne.
C. S. Lewis Chrze?cija?stwo po prostu
...::: ><> Póki mego życia, Panu śpiewać chcę! <>< :::...
Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom
Edytowane przez Natalia dnia 29 wrzesień 2008 21:48:40
Dodane dnia 29 wrzesień 2008 22:43:38
Nowy polski b?ogos?awiony, ks. Micha? Sopo?ko, powiedzia?: G?osi? Ewangeli? to nie znaczy m?wi?, ?e ludzie maj? si? nawr?ci?, ale ?e B?g jest dobry dla grzesznik?w.
Kiedy wejdę do pięknego miasta/I zewsząd otoczą mnie święci/Mam nadzieję od kogoś usłyszeć/"To ty mnie tu zaprosiłeś". Corrie ten Boom
Dodane dnia 05 październik 2008 22:36:32
?w. Jan Bosko: Nie l?kam si? tego, co mog? mi zrobi? ludzie, kiedy m?wi? prawd?. Boj? si? tego, co zrobi?by mi B?g, gdybym sk?ama?.
?w. Ignacy Loyola: Ten, co pope?ni? b??d, niech nie upada na duchu, bo i b??dy pomagaj? do zdrowia duszy.
B?. Aniela z Foligno: Wiecie o tym, ?e Jezus by? kiedy? w ?odzi, podczas wielkiej burzy?... Podobna sytuacja dzieje si? r?wnie? z dusz?. On dopuszcza, by nadesz?y burze, a sam zdaje si? spa?. W rzeczywisto?ci dop?ki ca?y cz?owiek nie zostanie zdeptany i zdruzgotany, B?g czasami nie pozwala burzy usta?. I post?puje tak szczeg?lnie ze swymi prawowiernymi dzie?mi.
?w. Teresa z Avila: Wspania?ym ?rodkiem, aby cieszy? si? Bogiem, jest przyja?? z Jego przyjaci??mi.
Edytowane przez Natalia dnia 05 październik 2008 22:41:02
Dodane dnia 12 listopad 2008 23:21:03
B?. Kamila Baptysta Varano, klaryska:
"Wszystko staraj si? wykonywa? dla mi?o?ci Bo?ej: modlitwy, czytania, ?wi?te oficjum, jak i domowe lub pospolite obowi?zki; ?wicz si? r?wnie? we wszystkich uczynkach mi?o?ci wzgl?dem bli?nich, zar?wno zdrowych, jak i chorych; i b?d? pewna, ?e je?li wykonuj?c wszystko b?dziesz z my?l? do Boga wzniesion? cz?sto powtarza?a: "Panie, wszystko dla Twojej mi?o?ci", w?wczas nawet nie my?l?c o tym, tak? intencj? b?dziesz si? kierowa?a; troszcz si? najbardziej o to, aby serce twoje zawsze pa?a?o mi?o?ci?".
Dodane dnia 15 luty 2009 22:11:02
C. S. Lewis, Cztery mi?o?ci:
"Kocha? w og?le znaczy wystawia? si? na zranienie. Pokochaj cokolwiek, a twoje serce z pewno?ci? odczuje b?l, a mo?e nawet zostanie z?amane. Je?li chcesz mie? pewno?? utrzymania serca w stanie nienaruszonym, nie wolno ci go ofiarowa? nikomu, nawet zwierz?ciu. Otul je ostro?nie swoimi hobby i odrobin? luksusu, unikaj wszelkich komplikacji, zamknij je bezpiecznie w szkatule lub trumnie w?asnego egoizmu. Ale w tej szkatule - bezpieczne, w ciemno?ci, w bezruchu, bez powietrza - ono si? zmieni. Nie b?dzie z?amane, nie, ono stanie si? nie do z?amania, nieprzyst?pne, zatwardzia?e... Jedynym miejscem poza Niebem, gdzie mo?esz by? doskonale zabezpieczony przed wszystkimi niebezpiecze?stwami... mi?o?ci, jest Piek?o."
Nie opowiadaj Bogu o tym, jak wielkie s? burze w Twoim ?yciu. Powiedz burzom, jak wielki jest Tw?j B?g!
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.
Niewierzący w Boga jest jak dziecko przed narodzeniem, które nie wierzy w matkę, bo nigdy jej nie widziało. Dziecko słyszy bicie jej serca, a nawet jej głos, żyje pokarmem z jej organizmu, ale gdyby mogło, napisałoby książkę Matka urojona. Z pewnością dzieło to stałoby się bestsellerem. Wśród nienarodzonych.
Jak widać, do Komunii nie dorasta się z wiekiem. Nie dojrzewa się do niej - to bez niej się nie dojrzewa.
Laicyzacja jest skutkiem braku doświadczenia prawdziwej religijności. Ona spada na ludzi jak noc. Bo noc to nie godziny, w których jest ciemność, tylko czas, w którym nie ma światła.
Hiszpański rząd planuje liberalizację aborcji, aby można jej było dokonywać na życzenie do 14. tygodnia, a jeśli dziecko jest chore r11; do 22. tygodnia. 16-latki mogłyby przerywać ciążę bez wiedzy rodziców. Hiszpańskie feministki zorganizowały kampanię poparcia dla rządu. Na plakatach kobiece ręce oplata różaniec w charakterze kajdan. W innej wersji różaniec jest ułożony w kształcie żeńskich organów płciowych. Napis nad nim głosi: Trzymajcie ręce z dala od naszych jajników. Ktoś przede wszystkim powinien trzymać ręce z dala od naszych różańców.
Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karzer30; swojego Syna.
Za młodu uważałem, że kury to najgłupsze ptaki na świecie. Nawet płoszyły się jakoś głupio. Aż kiedyś idę sobie koło przydomowego kurnika, a na mnie jak nie wyskoczy taka jedna! Nastroszona jak feministka na manifie. Skrzydła uniesione. Dziób rozwarty, godzący w moją integralność cielesną. Odskoczyłem odruchowo. r11; Co jest? r11; pomyślałem i zaraz dostrzegłem: pisklęta są. Kura wysiedziała jajka i została kwoką. Od razu nabrałem dla niej szacunku. Temu ptaszysku na czymś bardzo zależało. To już nie był opierzony kawał mięsa, myślący tylko o własnym kuprze. Kwoka miała POWÓD, żeby walczyć. Wcześniej nie miała, więc nic dziwnego, że zachowywała się jak katolik niepraktykujący.
Tak jest z naszym stosunkiem do Boga. Człowiek przed Bogiem ucieka, a nawet z Nim walczy, bo nie ujrzał Jego uśmiechu. Dopóki się to nie stanie, wszelkie objawy religijności będą jak wymuszone przewijanie cudzego dziecka. Msza, sakramenty, modlitwa r11; wszystko będzie przykrym obowiązkiem do odwalenia. Przykazania będą kratami, rady ewangeliczne batami, a cnota obciachem.
W pewnym momencie ksiądz zapytał młodego Czecha, czy nie chciałby oddać swojego życia Jezusowi. - O nie, nie mogę - odpowiedział tamten. - Dlaczego? - zapytaliśmy chórem. Na to młody: - Bo ja za dużo złego w życiu zrobiłem. Oto jak wszystko stoi na głowie. Ludzie wyobrażają sobie, że Jezusa otrzymuje się w nagrodę za dobre życie. Tymczasem nikt nie zdoła dobrze żyć, jeśli Jezusa nie przyjmie.
A co się zyskuje? Niedawno zmarły ksiądz Czesław Podleski pokazywał to na przykładzie niedowiarka Tomasza. Apostoł, nie wierząc, że Jezus naprawdę żyje, mówi: Pokaż, a ja uwierzę. A Jezus mówi: Uwierz, a ja pokażę.
Błogosławiona Anna Katarzyna Emmerich miała wizję Chrystusa cierpiącego w Ogrójcu. Widziała, jak diabeł wyrzucał Mu wielkie szkody, jakie rzekomo Jezus spowodował. Wiecie, co Mu zarzucił? Że przez niego Gergezeńczycy stracili stado świń (por. Łk 8,26r11;39). Fakt - stracili. Stado rzuciło się w przepaść po tym, jak Jezus pozwolił wejść w nie demonom, które wyrzucił z opętanego. Warto o tym pamiętać, gdy ktoś wystawia Kościołowi rachunek za jego upór przy prawdziwym ludzkim dobru. Bo jedno jest pewne: straty w świństwie to zawsze korzyść dla człowieka.
Franciszek Kucharczak
Edytowane przez madeleine dnia 18 lipiec 2009 21:18:58
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę
chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.
Uciekałem przed Tobą w popłochu,
Chciałem zmylić, oszukać Ciebie -
Lecz co dnia kolana uparte
Zostawiały ślady na niebie
Dogoniłeś mnie, Jeźdźcze niebieski,
Stratowałeś, stanąłeś na mnie.
Ległem zbity, łaską podcięty,
Jak dym, gdy wicher go nagnie.
Nie mam słów, by spod Ciebie się podnieść,
Coraz cięższa staje się mowa
Czyżby słowa utracić trzeba,
By jak duszę odzyskać słowa?
Czyli trzeba aż przejść przez siebie,
Twoim słowom siebie zawierzyć -
Jeśli trzeba, to tratuj do dna,
Jestem tylko twoim żołnierzem.
Jedno wiem, i innych objawień
Nie potrzeba oczom i uszom -
Uczyniwszy na wielki wybór,
W każdej chwili wybierać muszę.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.